Skip to content
Een hete zomer

Patrick Drijver

De zomer is altijd qua werk een onvoorspelbare periode. Onderwijs ligt stil en veel organisaties en bedrijven draaien min of meer op halve kracht. Alleen grote bedrijven draaien door. Deze zomer stonden voor ons opnamen bij het Indiase Tata Steel op de planning, de voormalige hoogovens in IJmuiden. Wetende dat zomers in Nederland tegenwoordig heet kunnen zijn, keken we met wat ambivalente gevoelens uit naar de combinatie zomer en hoogovens. Maar toen sloeg Trump toe met zijn importheffingen op staal uit Europa. Ons project werd, om het op z’n Amerikaans te zeggen, on hold gezet. Best jammer.

De beslissing was nog nauwelijks gevallen of we werden door een andere klant van ons gebeld, Ballast Nedam (in Turkse handen). En daar stonden we hartje zomer, op een afgesloten rijbaan van de A12, bovenop een gloeiendhete asfalteermachine te filmen. Een tosti-ijzer met in de bovengrill zonnewarmte van 36 graden en in de ondergrill asfalt van 180 graden, en dat in een delicate mix van diesel met teerdampen.

Maar net zo wis en waarachtig als de zomer plaats maakt voor de herfst zal de boel weer afkoelen, de teerlucht uit de kleren worden gewassen en Trump plaats maken voor een echte president.